Адреса: 61153, м. Харків, пр. Ювілейний, 52-А

КПКВ 6561040
«Вивчити механізми прогресування депресивних розладів у дітей в період статевого дозрівання»
(керівник – д-р мед. наук, професор Т.Ю. Проскуріна, 2013−2015 рр.)

Об'єкт дослідження: депресія у підлітків.
Мета: визначення факторів щодо прогресування депресивних розладів у дітей на підставі вивчення клінічних, психологічних, соціальних, медико-генетичних, нейрогуморальних та нейрофізіологічних показників.
Методи: клініко-психопатологічний; патопсихологічні (опитувальник CDRS-R, тест ПДО А.Е.Личко, тест Люшера, тест на запам'ятовування 10 слів), нейрофізіологічний (лінійний та нелінійний аналіз ЕЕГ); визначення рівня серотоніну в цільній крові; добової екскреції мелатоніну, кортизолу у сироватці крові; генетичні (генеалогічний, цитогенетичний).
Результати: розроблено концепцію формування депресії у дітей в період статевого дозрівання. У міру збільшення віку наростає ризик формування апатичного варіанту депресії у хлопців і у дівчат; дисморфофобічного варіанту у дівчат. З'ясовано, що формування депресії у підлітків реалізується в умовах дисбалансу нейромедіаторних систем. Виділено нейрофізіологічні маркери ризику розвитку депресії (емоційно-когнітивний та когнітивний редукований фактори нейрогенезу, зниження ентропії еКС у фронтальних відведеннях). Виділено несприятливі прогностичні фактори щодо формування депресії: клінічні - соціальна ізоляція, низька самооцінка, тривога, вік маніфестації першого депресивного епізоду; психологічні - знижений рівень активності, інфантилізм, когнітивна дисфункція; біологічні - церебральна органічна недостатність, часті простудні захворювання; генетичні - спадкові та середові.
Новизна: виділено клінічні, психологічні, нейрофізіологічні, спадкові і середові фактори ризику та обґрунтовано концепцію формування рекурентного депресивного розладу у дітей на етапі статевого дозрівання, розроблено технологію діагностики.
Ефективність: попередження розвитку і прогресування депресії, суїцидальної поведінки у підлітків.
Галузь застосування: дитяча психіатрія, соціальна педіатрія, шкільна медицина, психологія.

e-max.it: your social media marketing partner