Адреса: 61153, м. Харків, пр. Ювілейний, 52-А

profatchild1

Профілактика ожиріння у дітей

Наразі ожиріння є однією з найбільш гострих проблем суспільного здоров’я. Це зумовлено наслідками зростаючої поширеності ожиріння серед населення різних вікових груп у всіх країнах світу.
Тільки в Україні щорічно фіксують 15 тис. нових випадків ожиріння у дітей. Попередження ожиріння у дитячому віці визнано одним з основних напрямків первинної профілактики неінфекційних захворювань.

Так що ж таке ожиріння?
Ожиріння – це хронічне захворювання, яке проявляється надлишковим накопиченням жирової тканини і є наслідком дисбалансу споживання і витрат енергії в осіб зі спадковою схильністю або її відсутністю.

Основною причиною збільшення частоти ожиріння є споживання продуктів та напоїв з високим вмістом цукру (борошняні вироби, пакетовані соки, солодкі газовані напої, шоколадні батончики та ін.) та гіподинамія (діти багато часу проводять біля телевізору, у гаджетах та мало часу приділяють фізичним навантаженням).

Доведено, що діти, які страждають на ожиріння, більш схильні до виникнення різних проблем зі здоров'ям у дорослому віці. А саме:

  • серцево-судинні захворювання (у тому числі - артеріальна гіпертензія);
  • цукровий діабет 2 типу;
  • холелітіаз та жирова дистрофія печінки;
  • порушення опорно-рухового апарату (особливо остеоартрит - вкрай інвалідизуюче дегенеративне захворювання суглобів);
  • деяких онкологічніих захворюваннь (особливо товстого кишківника, прямої кишки, простати, жовчного міхура, матки, яєчників, молочної залози, щитоподібної залози та ін.);
  • порушення темпів статевого розвитку та значні психологічні проблеми.

Зважаючи на такий колосальний негативний вплив на організм людини, як ми можемо попередити розвиток ожиріння?

Дуже важливо усвідомити, що це проблема яка потребує залучення команди фахівців: ендокринолога, дієтолога, психолога, спеціаліста з лікувальної фізкультури.
На базі Інституту охорони здоров’я дітей та підлітків дитина може пройти повне обстеження та з`ясувати насамперед причину надлишкової ваги (а це може бути як нездоровий спосіб життя, так і серйозні порушення вуглеводного та жирового обміну або патологія щитоподібної залози). Слід також зауважити, що ожиріння може входити до складу тяжких генетичних захворювань.
Тому, чим раніше буде встановлена причина надлишкової маси тіла, тим кращим буде прогноз перебігу захворювання та навіть можливість повного одужання хворого. Слід пам’ятати, що розвиток ожиріння краще попередити, ніж лікувати. Тому на індивідуальному рівні рекомендується:

  • виключно грудне вигодовування дитини від народження до 6 місяців;
  • після введення прикорму сім'ї можуть: обмежити калорії, що надходять з жиру та цукру (виключити з раціону солодкі газовані напої, пакетовані соки, фаст-фуди та ін.);
  • збільшити споживання дитиною фруктів, овочів, бобових і цільнозернових продуктів;
  • забезпечити немовлят і дітей раннього віку можливостями для активного руху, а дітям старше 5 років - регулярну фізичну активність (60 хвилин на день).

І найголовніше – слід пам'ятати, що родина є прикладом та основою формування здорового способу життя у дитини.

e-max.it: your social media marketing partner