Адреса: 61153, м. Харків, пр. Ювілейний, 52-А

Здоров'я Ваших дітей та прогноз щодо специфічних ускладнень великою мірою визначається Вашим ставленням до захворювання, вмінням навчатися, бажанням та можливостями удосконалюватися у постійному самоконтролі в домашніх умовах.

У нашому Інституті на базі відділення ендокринології працює центр навчання хворих на цукровий діабет та їх рідні основи самоконтролю, де крім корисної інформації та знань про цукровий діабет ви отримуєте практичні навички з харчування, техніку ін'єкцій, розрахунку своїх індивідуальних параметрів потреби в інсуліні, психологічну підтримку.

На етапі встановлення діагнозу є можливість діагностики 1 та 2 типу цукрового діабету. Для дітей, хворих на цукровий діабет 2 типу (інсулінонезалежний) проводиться індивідуальний підбір терапії з використанням сучасних засобів лікування.

Єдино ефективним способом повноцінного життя з цукровим діабетом 1 типу є заміщення недостатнього гормону – інсулінотерапія. Рішенням МОЗ України у дитячому та підлітковому віці застосовуються лише генно-інженерні людські інсуліни. У більшості дітей найкращу компенсацію вуглеводного обміну вдається досягти застосуванням інтенсифікованого режиму інсулінотерапії (3 ін'єкції інсуліну короткої дії перед основними прийомами їжі та 1-2 ін'єкції продовженого інсуліну протягом доби). В останні роки у дітей з успіхом застосовується інсуліни ультракороткої дії хумалог, новорапід, епайдра, а також безпікові прологовані аналоги інсуліну – лантус та левемір. Є можливість запровадження інсуліну з допомогою інсулінової помпи. Проводиться навчання користування, установка помпи, програмування швидкості введення інсуліну і контроль у режимі on-line. У нашому відділенні використовується система моніторування цукру. iPro-2, що дозволяє отримувати графіки зміни глікемії 288 разів на добу протягом 6-7 днів, що допомагає виявити приховані гіпоглікемії, провести адекватну корекцію інсулінового режиму.

Для досягнення оптимальної компенсації цукрового діабету рекомендується щоденне визначення рівня цукру в крові за допомогою глюкометрів або візуальних тест-смужок щонайменше 4 рази на добу. У нестандартних ситуаціях (при декомпенсації цукрового діабету, заняттях спортом, порушенні режиму життя та ін.) кількість досліджень збільшується до 6-8 разів на добу. Ступінь компенсації цукрового діабету оцінюється за рівнем глікованого гемоглобіну, який досліджується 3-4 рази на рік.

Критерии компенсации сахарного диабета.

Критерии компенсации сахарного диабета 1 типа у детей и подростков
(ISPAD Consensus Guidelines, 2009)

Показатели
углеводного обмена

Идеальные
(у здоровых)

Оптимальные

Субоптимальные

Высокий риск осложнений

Гликемия натощак
(ммоль/л)

3,6-5,6

5,0-8,0

Более 8,0

Более 9,0

Постпрандиальная гликемия
(ммоль/л)

4,5-7,0

5,0-10,0

10,0-14,0

Более 14,0

Ночная гликемия
(ммоль/л)

3,6-5,6

4,5-9,0

Менее 4,2

Более 9,0

Менее 4,0

Более 11,0

Уровень НвА1с (%)

3,5-6,05

5,5-7,5

7,5-9,0

Более 9,0

ВОстанні рекомендації консенсусу з лікування ЦД 2010 року навчання та самоконтроль також визнані першорядною умовою успішної терапії. Були запропоновані дещо відмінні від рекомендацій ISPAD/IDF нормативи цільової глікемії для дітей різного віку, при чому для дітей до 6 років рекомендовані вищі цільові значення тощакової, постпрандіальної глікемії та глікозильованого гемоглобіну (НвА1с), оскільки вони більш загрозливі за гіпогліками та підлітки.

Целевые уровни углеводного обмена индивидуализированные по возрасту

Показатели
углеводного
обмена

Компенсация

(оптимальные)

субкомпенсация

(субоптимальные)

Декомпенсация

(высокий риск осложнений)

Дети до 6 лет

Гликемия натощак
(ммоль/л)

5,5-9,0

9,0-12,0

Более 12,0

Постпрандиальная
гликемия
(ммоль/л)

7,0-12,0

12,0-14,0

Более 14,0

Ночная гликемия
(ммоль/л)

6,0-11,0

Менее 6,0

Более 11,0

Менее 5,0

Более 13,0

Уровень НвА1с (%)

7,5-8,5

8,5-9,5

Более 9,5

Дети  6-12 лет

Гликемия натощак
(ммоль/л)

5,0-8,0

8,0-9,0

Более 9,0

Постпрандиальная
гликемия
(ммоль/л)

6,0-11,0

11,0-13,0

Более 13,0

Ночная гликемия
(ммоль/л)

5,5-10,0

Менее 5,5
Более 10,0

Менее 4,5
Более 11,0

Уровень НвА1с (%)

5,5-8,0

8,0-9,0

Более 9,0

Дети 12-19 лет

Гликемия натощак
(ммоль/л)

5,0-7,5

7,5-9,0

Более 9,0

Постпрандиальная
гликемия
(ммоль/л)

5,0-9,0

9,0-11,0

Более 11,0

Ночная гликемия
(ммоль/л)

5,0-8,5

Менее 5,0
Более 9,0

Менее 4,0
Более 10,0

Уровень НвА1с (%)

5,5-7,5

7,5-9,0

Более 9,0

При поганій компенсації цукрового діабету у дітей та підлітків можуть розвиватися зміни у різних органах:

  • в очах (ретинопатія, катаракта);
  • нирках (нефропатія);
  • периферийних нервах (полінейропаія);
  • в суглобах (хайропатія);
  • печинці (жировий гепатоз) та т.і.

Крім того, погана компенсація може бути причиною відставання у зростанні дитини та затримки її статевого дозрівання.

  • Зі збільшенням тривалості захворювання ризик виникнення цих ускладнень збільшується, особливо в період статевого дозрівання, через гормональну перебудову організму..
  • Огляд окулістом та невропатологом проводиться не рідше 1 разу на рік з початку захворювання.
  • Раннім діагностичним тестом діабетичної нефропатії є дослідження добової сечі на мікроальбумінурію (МАУ), яка в нормі не повинна перевищувати 30 мг на добу. Дослідження сечі на МАУ проводиться зазвичай через 5 років від початку діабету, а у підлітків – незалежно від тривалості діабету.
  • Темпи зростання своєї дитини Ви можете оцінити самі з урахуванням таких даних: у нормі на першому році життя дитина зростає в середньому на 24-25 см, у віці від 1 до 2 років – на 10-12 см, від 3 до 5 років – на 6-7,5 см, від 5 років до початку статевого дозрівання – на 5-6 см. У період статевого дозрівання спостерігається стрибок у рості, який становить у середньому для хлопчиків – 9,5 см, для дівчаток – 8 см з подальшим зниженням темпів зростання протягом кількох років.
  • Діабетична хайропатія виявляється у тугоподвижности пальців рук і вимагає спеціальних методів дослідження. Для її діагностики необхідно скласти кисті рук долонними поверхнями один до одного (поза того, хто молиться). При хайропатії немає повного змикання пальців рук. Це ускладнення розвивається зазвичай у найбільш декомпенсованих дітей через 5 і більше років від початку захворювання, частіше в підлітковому віці, і є маркером високого ризику розвитку інших ускладнень діабету.
  • Профілактикою ускладнень є хороша компенсація цукрового діабету та щорічне обстеження. Лікування ускладнень найефективніше на ранніх стадіях їх розвитку.
  • Якщо у Вашій сім'ї на цукровий діабет 1 типу хворий будь-хто з батьків, або, крім хворої дитини, є здорові діти, Ваша сім'я може бути обстежена в ІОЗДП для встановлення ризику розвитку цукрового діабету, а також діагностики захворювання на ранній доклінічній стадії, коли профілактика може проводитися найбільш успішно.
  • Наявність у сім'ї родичів, хворих на ЦД 2 типу, низької маси тіла при народженні, розвиток ожиріння у дитини є факторами ризику цукрового діабету 2 типу. В ІОЗДР проводяться обстеження, спрямовані на ранню доклінічну діагностику цього типу діабету вже в дитячому віці, та відповідний запобіжний розвиток захворювання.
  • Встановлення інвалідності для дітей та підлітків із цукровим діабетом є однією з форм соціального захисту в нашій країні, враховуючи необхідність великих економічних витрат у сім'ях, які мають хворих на діабет.

В Інституті охорони здоров'я дітей та підлітків крім школи для дітей із ЦД та їхніх батьків функціонує молодіжний діаклуб і центр помпової терапії.

Групові заняття проводяться з 11 години у школі самоконтролю. Чумак Світланою Олександровною.

Лікування ЦД включає цілий комплекс заходів, спрямованих на підтримку в крові рівня цукру, близького до нормального. Це включає інсулінотерапію, дієтотерапію, проведення самоконтролю глікемії та фізичні вправи, що проводяться в домашніх умовах навченими за спеціальними програмами пацієнтами або членами їх сімей. Домогтися стійкої компенсації вуглеводного обміну у дітей та підлітків важче, ніж у дорослих пацієнтів.

Дозування інсуліну у дітей залежить від таких факторів, як:

  • вік
  • вага
  • етап статевого созрівання.
  • тривалість та фаза розвитку діабету
  • місце ін'єкцій, наявність ліподистрофії
  • кількість, якість та режим прийому їжі
  • фізнавантаження
  • емоційний фон
  • результати моніторингу рівня глюкози крові та рівня глікозильованого гемоглобін
  • інтеркурентні захворювання.

Домогтися максимального вміння грамотно керувати лікуванням діабету в активному союзі з лікарем можливо лише за умови гарної поінформованості пацієнтів про всі аспекти власного захворювання. На сьогодні залишається актуальним висловлювання одного з основоположників діабетології Е.Джосліна (США) про те, що "інсулінотерапія - це втрата часу та засобів, якщо хворий не проводить самоконтролю".

 

Навчання хворих на цукровий діабет (ЦД) – не тільки практичний, а й науковий напрямок діабетології. Ефективність цього терапевтичного впливу має оцінюватись за всіма правилами доказової медицини. Водночас воно виходить за рамки стандартних медичних заходів і вимагає обов'язкового обліку психосоціального контексту..

При використанні матеріалів цієї статті посилання на першоджерело обов'язкове!

e-max.it: your social media marketing partner